5 tips om te klussen zonder stress

17 juni '21

Je wilt van je nieuwbouwhuis natuurlijk een echt thuis maken. Voordat je kunt gaan inrichten en verhuizen, moet je huis nog woonklaar worden gemaakt. Je kunt veel laten doen, zoals het plaatsen van de keuken en de badkamer. Maar er liggen vast enkele klusjes voor jezelf in het verschiet. Krijg je al hoofdpijn van het idee dat je zelf de handen uit de mouwen moet steken? We geven je 5 tips om te klussen zonder stress!

image alt

Tip 1: maak een planning

Met een planning krijg je inzicht in wat er nog moet gebeuren voordat je kunt verhuizen. Het zorgt ervoor dat alle klussen in een logische volgorde worden opgepakt en dat je elkaar niet voor de voeten loopt. Zo kun je ook zien of je werkzaamheden makkelijk kunt combineren. Laat je partner bijvoorbeeld boven schilderen, terwijl jij zelf beneden de vloer legt. Wel slim om in je achterhoofd te houden: hoe goed je ook alles hebt gepland, het loopt altijd anders. Dus houdt je niet té strak aan je eigen planning, anders krijg je daar weer stress van.

image alt

Tip 2: goede voorbereiding is het halve werk

Ook voor klussen geldt het gezegde: een goede voorbereiding is het halve werk. Bedenk van tevoren welke klusspullen je in huis moet halen. Want van telkens op en neer rijden naar de bouwmarkt gaan je klussen echt niet sneller. Denk ook aan de inwendige mens: zorg voor een koelkastje of koelbox om je eten en drinken in koel te houden. Een koel drankje is heerlijk in je kluspauze. Extra tip: maak een paar weken van tevoren al avondeten dat je invriest (of laat familie dat doen!). Dat voorkomt dat je elke avond friet en pizza eet.

image alt

Tip 3: schakel de hulptroepen in

Ze zijn hier boven al even genoemd: schakel je familie of vrienden in als hulptroepen. Want vele handen maken licht werk. Wil je ze inzetten voor secure klusjes of zaken die opvallen (zoals een rond geschilderd vlak op de muur), check dan even wat hun kwaliteiten zijn. Je wilt natuurlijk wel dat het er netjes uitziet. Of kies ervoor om vakmensen in te schakelen als dat financieel voor je mogelijk is. Voor hen is het dagelijks werk om bijvoorbeeld te behangen of te schilderen.

image alt

Tip 4: werk veilig en schoon

Klussen zonder stress betekent ook dat je schoon en veilig werkt. Dek bijvoorbeeld je pasgelakte trap af, zodat er geen stof op komt als je in de kamer gaat schuren of zagen. Zorg ervoor dat er niet te veel rommel in huis ligt waarover je bijvoorbeeld kunt struikelen. Ook het dragen van passende werkkleding zoals handschoenen of een veiligheidsbril verkleint de kans op ongelukken.

Tip 5: leg jezelf niet te veel druk op

Dit is waarschijnlijk wel de belangrijkste tip om te klussen zonder stress. Leg jezelf niet te veel druk op om alles in de eerste weken af te hebben. Een leuke lamp of schilderij ophangen kan echt later! Bovendien geeft je dat de tijd om rustig te shoppen en te ontdekken wat in je nieuwe huis past. En zelfs de tuin kan wel eventjes wachten, stevige stapstenen richting de voor- en achterdeur helpen je al goed op weg.

Veel klusplezier gewenst!